Geen categorie

Welke vragen horen bij een functioneringsgesprek?

Bedenk wat u wilt bereiken


Allereerst is het goed om te bedenken wat u wilt bereiken met uw functioneringsgesprek. Een loonsverhoging of misschien een promotie? U krijgt niet vaak de kans om met uw leidinggevende aan tafel te gaan zitten en feedback te krijgen over uw prestaties, dus zorg ervoor dat u uw beoordeling maximaal benut.

Vragen naar verbeterpunten


Als u niet op het hoogtepunt van uw carrière bent, en er een “volgende stap” is, kunt u vragen waar u zich op moet richten om er te komen. Of het nu gaat om managementtraining, het aanleren van een nieuwe technische vaardigheid of het aannemen van grotere projecten, er is vrijwel zeker nog iets wat u moet doen om professioneel te groeien en vooruit te komen.
Als uw leidinggevende niet op voorhand een aantal specifieke groeidomeinen heeft genoemd, vraag er dan om. In het ideale geval geeft ze u een aantal dingen om u op te concentreren voor de komende 3 tot 6 maanden.

Uw doelen voor de toekomst


Naast het uitzoeken aan welke vaardigheden u moet werken, zorgt u ervoor dat u precies weet wat uw leidinggevende wil dat u de komende periode zult bereiken. U kunt immers niet aan de verwachtingen van uw leidinggevende voldoen of deze overtreffen als u niet weet wat ze zijn.
Gebruik dus de kans om uw leidinggevende te laten weten hoe toegewijd u bent aan uw groei binnen het bedrijf. U kunt bijvoorbeeld dit tijdens het functioneringsgesprek vragen: “Ik ben blij met mijn positie binnen het bedrijf. Wat kan ik doen om hogerop te komen?”

De timing van uw volgende beoordeling


Als het gaat om het bijhouden van uw groei op het werk, is uw jaarlijkse prestatiebeoordeling nuttig, maar het is niet genoeg. Idealiter zou u elk kwartaal (zo niet vaker) met uw leidinggevende moeten overleggen over uw prestaties en over de manier waarop u de afgesproken doelen bereikt.
Uw functioneringsgesprek vragen goed voorbereiden geeft uw leidinggevende kans om u te vertellen hoe u het afgelopen jaar hebt gedaan. Gebruik het dus in uw voordeel en zorg ervoor dat u eruit komt, wetende wat u nodig hebt om naar het volgende niveau te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *