tips

Weekendje varen: waar moet je allemaal aan denken?

Heb jij een weekendje varen op de planning staan? Heerlijk genieten van het zonnetje, goed gezelschap en de Nederlandse wateren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, voordat je aan boord stapt. Zo zorgen accu’s tijdens het varen voor elektriciteit aan boord, maar aan de kade kun je beter gebruik maken van walstroom (via eL-Tec). Benieuwd welke zaken je nog meer dient te regelen?

Verzekering

Natuurlijk ga je er niet vanuit dat er iets fout gaat tijdens je vaart. Toch is het verstandig om de juiste verzekering af te sluiten. Je hebt te maken met opvarenden van je boot en van andere boten. Daarbij wil je je tijdens het varen niet druk hoeven maken om eventuele risico’s.

Wat doet het weer?

Het liefste vaart iedereen op rustig water. Toch is het geen overbodige luxe om de weersverwachtingen te checken. Zo kom je niet onverwachts voor extreem weer te staan. 

Vaaruitrusting

Wanneer je een boot huurt, weet je zeker dat de juiste uitrusting aan boord is. Zodra je met je eigen boot op pad gaat, is het verstandig om de uitrusting te checken. Reddingsvesten zijn van groot belang. Ook de technische aspecten van de boot dienen in orde te zijn. Zorg voor volle tanks en accu’s. Controleer voor vertrek ook het koelwater en de motoroliepeil.

Vaarplan

Welke sluizen en bruggen ga je passeren? Waar ga je aanmeren? Welke marifoonkanalen gebruik je? Door deze vragen vooraf te beantwoorden, ga je met een goed gevoel op pad. Een goede voorbereiding zorgt voor een veilige thuiskomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *