Zakelijk

Wat is jouw toekomstvisie?

Een toekomstonderzoek brengt de gevolgen van de belangrijkste ontwikkelingen in de samenleving en de markt waarin jouw organisatie opereert in kaart. Op basis van zo’n onderzoek kun je als organisatie bepaalde keuzes voor de toekomst maken. Ook bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten zou je een scenarioanalyse en trendanalyse kunnen toepassen. Zo heb je een gedegen analyse om goede keuzes te maken voor de toekomst van jouw organisatie. 

Datagedreven trendanalyses

De trendanalyses die over het algemeen uitgevoerd worden, zijn methoden gedreven op data en op het brede expertnetwerk. Vaak wordt co-creatie ingezet om de nieuwe trends, trendeffecten en kansen in kaart te brengen van je organisatie. Aangezien co-creatie de vorm van samenwerking is, zullen alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat hiervan. 

Meer mogelijkheden

Naast een toekomstonderzoek zijn er vaak meer mogelijkheden. Denk daarbij aan strategieontwikkeling, visieontwikkeling, early warning system en innovatie strategie aan. Deze oplossingen houden het volgende in:

  • Strategieontwikkeling is het proces tot het ontwikkelen van een strategie. Bij deze ontwikkeling worden de sterktes en de zwaktes op de kansen en bedreigingen afgestemd.
  • Visieontwikkeling gaat het om hetgeen waar een organisatie voor staat en waar ze voor gaat. Beter bekend als de missie en visie.  
  • Early Warning System scant de horizon op alle nieuwe ontwikkelingen, waardoor er een beeld ontstaat op de toekomst.
  • Innovatie strategie helpt bij het innoveren van je organisatie om zo niet achter de feiten te lopen. Bij de inzet van innovatie strategie krijg je voldoende ideeën om te innoveren en deze dan ook breed in te zetten.

Wil je jouw toekomstvisie kracht bijzetten? Zoals je hebt kunt lezen, zijn er heel veel mogelijkheden op dit te doen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *