Techniek

Wat is een halffabrikaat?

halffabricaat

Heb je wel eens van de term ‘halffabrikaat’ gehoord? En ben je benieuwd wat een halffabrikaat nu eigenlijk precies is? In deze blog geven we je hier antwoord op! 

Wat is een halffabrikaat? 

Bij halffabrikaten (of halffabricaten) bedoelen we producten die nog verwerkt moeten worden tot een eindproduct. Een halffabrikaat is eigenlijk een soort tussenvorm van een product. De grondstof is al bewerkt, maar het product is nog niet gereed om voor de eindgebruiker te gebruiken. 

Voorbeelden van halffabrikaten 

Hopelijk hebben we met bovenstaande alinea kunnen duidelijk maken wat een halffabrikaat (of halffabricaat) nu eigenlijk precies is. Nieuwsgierig naar voorbeelden van halffabrikaten? 

Een fiets (eindproduct) wordt gemaakt op basis van een halffabricaat. Ijzer is in dit geval het halffabrikaat. Ijzer is weer afkomstig van de grondstof Ijzererts. 

Een ander voorbeeld. De meeste mensen ontbijten elke ochtend met brood. Brood is hierbij het eindproduct. Het halffabrikaat is van brood is meel. Meel is een bewerkte grondstof, maar nog niet direct geschikt voor consumptie. De grondstof van meel is graag. 

En het eindproduct kast dan? Een kledingkast bijvoorbeeld komt voort uit hout. Hout is dus het halffabrikaat van de kast. En de grondstof van hout? Een boom! 

Een computer gebruiken we bijna elke dag. Benieuwd naar het halffabrikaat van een computer? Het halffabrikaat van een computer is de microchip. De grondstof van een microchip is silicium. 

Hopelijk snap je op basis van deze voorbeelden wat een halffabrikaat precies is. 

Wie maken halffabrikaten? Op zoek naar een halffabrikaat? Hier kun je een bedrijf als Culion voor inschakelen. Culion is gespecialiseerd in het produceren van apparatuur en onderdelen van roestvrijstaal. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan rvs behuizingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *