Zakelijk

Wat is een curriculum vitae?

loopbaanadvies-outplacement

Een curriculum vitae, ook wel bekend als de CV. Een curriculum vitae wordt vaak gebruikt om bij een bedrijf te solliciteren. Een cv is een document waar allemaal verschillende informatie over jou op staat. Je denkt nu vast, wat voor informatie staat erop? Jouw persoonlijke gegevens staan op een cv zoals; jouw volledige naam, contactgegevens, adres, nationaliteit en nog een aantal andere dingen. Naast jouw persoonlijke informatie staan jouw werkervaringen er ook op. Heb je de afgelopen 5 jaar bij verschillende bedrijven gewerkt dan is het handig om dat erop te zetten zodat het bedrijf waar jij solliciteert kan zien dat je een harde werker bent en ervaring hebt bij verschillende bedrijven. Ook zet je jouw school opleidingen erop en zet je er gelijk bij of je deze opleidingen hebt afgerond. Zo kunnen ze zien welke diploma’s jij in bezit hebt en welke opleidingen je nog meer hebt gevolgd. Je kan ook andere dingen op je curriculum vitae zetten zoals; je hobby’s, vaardigheden of welke talen je spreekt en wat je niveau is in deze talen. 

Alle informatie dat op jouw curriculum vitae staat, wordt gebruikt zodat het bedrijf waar jij solliciteert weet wie jij bent, wat voor ervaringen jij hebt en wat ze kunnen verwachten. Waarom zou een bedrijf dit over mij willen weten? Een bedrijf wilt graag deze informatie weten zodat ze weten wie ze op de werkvloer krijgen en of jij gepast bent voor dit bedrijf. Heb je alleen in de klantenservice gewerkt en je solliciteert bij een zwembad als badmeester/juf, dan is de kans klein dat je daar word aangenomen sinds je geen ervaring hebt in deze branche.

Hoe zit een curriculum vitae in elkaar?

Je kan heel makkelijk zelf een cv maken, maar het moet wel overzichtelijk zijn en het moet er mooi uit zien. Je kan niet bijvoorbeeld bovenaan je naam zetten, daaronder dat je een jaar in de supermarkt hebt gewerkt en daaronder je adres. Dat ziet er totaal niet overzichtelijk uit en het is daarom ook moeilijk om te lezen. Je kan het beste beginnen met je persoonlijke informatie op een curriculum vitae. Daaronder doen de meeste hun werkervaringen en opleidingen en daarna alle overige informatie. Wanneer je dit hebt ingevuld in een document ziet het er nogal saai uit. 

Als je via jouw curriculum vitae jouw persoonlijkheid eraan toevoegt dan ziet het er al een stuk beter uit. Verwerk je lievelingskleur in het document, voeg een foto eraan toe of een klein stuk tekst dat over jezelf gaat. Al deze kleine aanpassingen maken jouw CV helemaal af. Een stukje van jezelf is eraan toegevoegd. Hierdoor zien bedrijven ook gelijk dat je veel moeite erin hebt gestoken en dat je ook deze moeite zou willen doen voor het bedrijf. Nu je curriculum vitae helemaal af is kun je hem indienen bij bedrijven. Wanneer je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je wordt aangenomen krijg je weer een nieuwe werkervaring die je kan toevoegen aan je curriculum vitae.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *