Zakelijk

Ontslagen worden door corona

We komen er helaas niet meer onderuit, het coronavirus bepaalt momenteel onze levensstijl en dat merken we ook in de arbeidsmarkt. In de afgelopen maanden zijn er al vele mensen hun baan kwijtgeraakt, waardoor het besteedbaar inkomen is gedaald. Maar dat niet alleen! Door het verliezen van je baan kun je ook depressieve gevoelens ervaren. Wij geven jou tips hoe je hiermee om kunt gaan.

Tip 1. Regel de papieren

Ga na wat voor contract je hebt en waar je na het ontslag recht op hebt. Een werkgever moet altijd om een ontslagvergunning vragen, anders heeft hij geen akkoord om jou te ontslaan. Controleer daarnaast of je een transitievergoeding krijgt en eventueel een ontslagvergoeding kan aanvragen. Probeer ook altijd nog in gesprek te gaan met het bedrijf om eventueel een vaststellingsovereenkomst te regelen. Hiermee toon je aan dat met wederzijdse goedkeuring is van het ‘ontslag’. Hierdoor wordt het ontslag in principe kwijtgescholden, maar heb je nog wel recht op de WW-uitkering.

Tip 2. Let op je emoties

Een ontslag kan een enorme impact hebben op jezelf. Je zult boos en verdrietig zijn, dit is volkomen normaal. Maar haal jezelf er niet mee onderuit! Dit maakt het namelijk alleen maar moeilijker om weer je schouders eronder te zetten en het leven weer op te pakken. Zoek steun bij de mensen om je heen en laat je niet beïnvloeden door negatieve reacties.

Tip 3. Zoek rustig naar een baan

Het leven gaat door, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Je hebt immers niet gefaald, want je hebt geleerd van de situatie. En met dat in je achterhoofd ga je zoeken naar een baan die wel volledig van beide kanten bij je past. Een goede mogelijkheid hierin is outplacement. Hiermee krijg jij volledige steun in de zoektocht naar de juiste baan. In dit proces worden de volgende onderdelen onder andere behandeld: zelfanalyse, jezelf presenteren en netwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *