tips

Maaltijden verkopen

Steeds vaker duiken ze op in de lokale Facebook groepen: mensen die maaltijden verkopen. Hele tortilla’s voor een tientje of huisgemaakte Vietnamese loempia’s voor nog geen euro per stuk. Een leuke manier van geld verdienen en een leuke manier van het voorzien van jouw avondmaal.

Wellicht ben jij ook wel degene die ontzettend houdt van koken en dit graag met anderen deelt. Daarom kijken we in dit blog naar het hoe en wat van een catering vanuit huis.

Ondernemer of niet?

Volgens de kamer van koophandel zijn er een aantal criteria voor het bepalen of jouw activiteiten een onderneming vormen. Niet zomaar is het toegestaan om eten te verkopen zonder dit aan te geven. Dit is echter wel iets wat veel voorkomt, maar hierdoor kan je belastingtechnisch wel degelijk in de problemen komen. Let hier op.

Je bent een ondernemer als je producten of diensten levert. Wanneer je kookt lever je een dienst door het eten klaar te maken en lever je het eten als jouw product. Als je dit eten verkoopt voor meer dan de kostprijs (inkoopprijs), dan ben je voor de overheid een onderneming. Je maakt namelijk winst op jouw producten. Een uitzondering op de regel is handel met familieleden.

Mocht je dus voldoen aan deze criteria, kan je je inschrijven bij de kamer van koophandel om alles netjes aan te geven bij de belasting en geen verdere risico’s te lopen.

Verkooppunten

Als je eenmaal gaat beginnen is het goed om te kijken naar de plekken waar jij jouw eten gaat verkopen. De meest effectieve manier hiervoor is via social media. In de lokale facebook groepen kan je de nieuwste maaltijden plaatsen die mensen via een gemakkelijk bericht kunnen bestellen. Ook Instagram is doeltreffend. Maak een leuk uitziende pagina aan waarop je de maaltijden plaatst. Ook hier kan men gemakkelijk een berichtje sturen.

Materialen

Nu is het tijd om te denken aan het koken zelf. Wat voor materialen heb je hier voor nodig? Je moet in groter formaat denken dan wanneer je kookt voor jezelf of je gezin. Daarbij komen ook grotere pannen kijken. Als je een klein budget hebt, is het een aanrader om een kijkje te nemen bij de kringloopwinkel. Hier scoor je voor een paar euro een leuke pan.

Als het eten eenmaal klaar is moet je het gaan verpakken. Hiervoor zijn tal van opties. Droog voedsel kan het best is papieren- of plastic zakjes. Bij papieren zakjes is het handig te kijken of het vetvrij is, zodat het vet niet direct doorlekt. Plastic zakjes maken het extra leuk omdat je deze makkelijk kan bedrukken. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen logo erop laten zetten.

Voor nat voedsel, zoals lasagna of soep, is een bakje handiger. Ook deze zijn in verschillende materialen te verkrijgen. Hierbij kan je het best letten op de bestendigheid in de oven of magnetron.

Met deze paar tips heb je hopelijk iets meer een idee van het beginnen van jouw eigen cateringbedrijfje. Laat anderen genieten van jouw wondere kookkunsten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *