Geen categorie

Koffie weetjes

Tegenwoordig heb je vele verschillende soorten koffie. De bekende soorten kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Denk hierbij aan de cappuccino, de latte of de espresso. Dit zijn vaak de veilige keuzes die bijna alle zaken wel aanbieden. Maar wist je bijvoorbeeld dat er minstens 15 verschillende koffiesoorten zijn? Hieronder vind je enkele interessante koffieweetjes. Hoe goed is jouw koffie kennis?

De sterkste koffiesoort

Dacht je dat de espresso de sterkste koffiesoort was die er bestaat? Fout! De ristretto bevat de minste hoeveelheid water en is daarmee de sterkste koffiesoort. Het is erg vergelijkbaar met de espresso, maar de concentratie koffie is bij de ristretto nóg hoger. Met recht een shotje koffie dus.

Americano v.s. Lungo

De termen Americano en Lungo worden nogal eens door elkaar heen gebruikt. Toch zit er een aanzienlijk verschil tussen deze twee koffiesoorten. Bij de americano wordt een normale espresso aangelengd met heet water. Dit stamt uit de tijd van de Tweede wereldoorlog. De Amerikanen vonden de espresso te sterk en lengde deze dus aan met heet water. En zo werd de americano geboren. Bij de lungo daarentegen wordt het water wat gebruikt wordt bij de bereiding allemaal over de gemalen koffie gegoten. Dat is dus het grote verschil tussen deze twee koffiesoorten. Dit laatste zorgt er namelijk voor dat de lungo een rijkere en sterkere smaak heeft tegenover de vaak wat slappere americano.

Cortado

Ooit wel eens gehoord van de cortado? Het is helemaal niet gek als dit niet het geval is. Deze koffiesoort is in Nederland namelijk helemaal nog niet zo bekend. Wel kom je de cortado veel tegen in landen als Spanje, Cuba en Portugal. Je zou de cortado kunnen zien als het kleine broertje van de cappuccino. De hoeveelheid die je krijgt wanneer je deze koffiesoort bestelt, is namelijk een stukje minder. Wel is de smaak iets sterker aangezien er aan de cortado minder melk wordt toegevoegd. Bovendien heeft de melk die bij deze koffiesoort gebruikt wordt in principe geen schuim. Dat is weer eens wat anders dan die goede oude cappuccino.

Nitro coffee

Tot slot een hele nieuw trend op het gebied van koffie: de nitro coffee. Je kunt het waarschijnlijk al een beetje uit de naam afleiden, maar deze koffie wordt inderdaad bereid met stikstof. Wanneer je stikstof aan koffie toevoegt ontstaat er een soort zelfde effect als bij koolzuur: de koffie krijgt prik. Deze koffiesoort is momenteel misschien nog niet op erg veel plekken te verkrijgen, maar daar gaat vast snel verandering in komen. In Amerika is de nitro coffee namelijk al ontzettend populair!

Na het lezen van al deze weetjes over koffie kan het haast niet anders dan dat je zin hebt gekregen in een lekker bakkie. Wat voor koffie jij ook graag drinkt één tip is universeel: Het begint allemaal met de juiste koffie kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *