interieur

Je woning winterklaar maken

Langzaam maar zeker komt de winter er weer aan. Bereid je maar alvast voor op korte, koude dagen en donkere nachten. Voor jezelf is de voorbereiding niet zo moeilijk: haal je winterjas uit de kast, verruil je sandalen voor laarzen en zoek een lekker dikke sjaal op. De vraag is of jouw huis ook klaar is voor de winter. Waar moet je op letten en wat is belangrijk? Je leest het in dit blog.
 

Isoleren

Isoleren betekent het afsluiten of afzonderen van iets. Wanneer je een huis isoleert, wil je daarmee dus de woning afsluiten van de kou van buiten. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op: als het buiten warm is en je het binnen wat koeler wil houden. Je kunt dit voor elkaar krijgen door een scheidingslaag aan te brengen tussen een warmte- en koufront.

Ook heb je isolatiemateriaal nodig. Er zijn verschillende soorten die gebruikt kunnen worden:

– Minerale isolatiematerialen. Dit is glas of steenwol en is voornamelijk aan te schaffen als platen, dekens of rollen.

– Natuurlijke isolatiematerialen. Hierbij kun je denken aan stro, klei, riet, houtsnippers, schapenwol of kurk. Dit is eveneens verkrijgbaar als platen, dekens en rollen, maar ook als inblaasmateriaal. Natuurlijk isolatiemateriaal wordt in Nederland niet veel meer gebruikt.

– Synthetische isolatiematerialen. Dit is polyurethaan, polystyreen of piepschuim bijvoorbeeld. Het is voornamelijk verkrijgbaar als platen.

Je woning isoleren is misschien even wat werk, maar je zult er veel profijt van hebben. Doordat je minder warmte verliest zal je energierekening bijvoorbeeld ook een stuk voordeliger uitvallen. Ook ben je goed bezig voor het milieu.

Dakbedekking
Veel warmte kan ongemerkt het huis verlaten door een slechte dakbedekking. Dat is erg zonde en relatief eenvoudig te herstellen. Controleer daarom je dak en herstel de eventuele schade.
 

Cv-ketel controleren

Is het al een tijdje geleden dat de cv-ketel is gecontroleerd? Maak dan ruim op tijd een afspraak! Als er dan problemen zijn, kan het waarschijnlijk nog voor de écht koude dagen opgelost worden. Vergeet ook niet op de cv-ketel af en toe bij te vullen met water.

 

Duurzame verlichting

In de wintermaanden maken we vanzelfsprekend meer gebruik van verlichting in huis. Het zou zonde zijn als je de verkeerde lampen gebruikt. Schaf duurzame lampen aan, dat kan uiteindelijk veel geld schelen op de energierekening! Laat de verlichting daarnaast ook niet aanstaan als dat niet nodig is.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Zelf nog goede ideeën? Stuur me vooral een berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *