Geen categorie

Het verschil tussen inktcartridges en toner cartridges

Voor de meeste mensen lijkt een printer gewoon een normale printer. Zolang die naar behoren functioneert is het prima. Wanneer het resultaat niet zo is als gewenst wordt, dan is er vaak wat mis met de printer. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar een van de meest voorkomende oorzaken is dat de inkt of toner moet worden vervangen. Wellicht heeft u wel eens van deze twee woorden gehoord. Maar wat is nou precies het verschil tussen inktcartridges en tonercartridges. Om te beginnen worden inktcartridges gebruikt in inkjetprinters. Deze cartridges bevatten dan vloeibare inkt, deze vloeibare inkt is meestal opgenomen in een spons. Tijdens het printen zal deze printkop dan inkt afgeven aan het papier. Dan wordt de gewenste tekst of afbeelding op het papier afgedrukt. Om elke gewenste kleur te maken wordt er gebruik gemaakt van drie kleurpatronen, dit zijn geel, cyaan, dit is een soort blauw en als laatst magenta. Wanneer er gemengd wordt met deze drie kleurpatronen kan elke gewenste kleur gemaakt worden. 

Inktcartridges

Bij de inktcartridges zit er een chip in de cartridge die communiceert met de printer. De printer kan op zijn beurt weer met de computer communiceren en melden dat hij bijna op is. Vervolgens kan de cartridge worden nagevuld met een speciale kit, maar er kan ook gekozen worden om nieuwe cartridges te kopen. Vaak moeten er inktcartridges gezocht worden die in de juiste printer passen, voor een HP-printer zijn HP inktcartridges dus handig. Het feit dat er inkt in de cartridges zit is niet het geval bij de tonercartridges. 

Tonercartridges

Dit is dus al een groot verschil. De tonercartridges gebruiken namelijk poeder dat magnetisch opgeladen kan worden. Er worden kleine deeltjes op het papier gedrukt. Vervolgens zit er een laser in de printer die deze deeltjes op de pagina brandt. Deze tonercartridges worden daarom ook voornamelijk gebruikt in laserprinters. Het precieze verschil in de twee soorten cartridges is dat er een groot verschil in levensduur zit. Om het wat specifieker te maken zal ik wat getallen noemen. Een inktcartridge kan ongeveer 500 pagina’s printen in tegenstelling tot een tonercartridge die er gemiddeld 2000 kan printen. Wanneer mensen een keuze maken voor een printer of opzoek zijn naar nieuwe cartridges is het dus handig om er meer informatie over te zoeken. Het voordeel van inktcartridges is namelijk wel weer dat ze een stuk goedkoper zijn. Maar het belangrijkste is dat ze passen bij de wens en het doel van de gebruiker. Die moet er immers het meest mee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *