Zakelijk

Het aangaan van een zakelijke lening

Heel kort heb ik mijn eigen bedrijfje gehad. Dit was niet op mijn eigen initiatief, maar dit werd mij opgedragen om te doen door mijn school. Ik heb namelijk een economische opleiding gedaan en mijn school leek het leuk om iedereen een eigen bedrijf te laten starten. In eerste instantie dacht ik dat ze dit niet heel serieus zouden nemen. Maar als snel moesten wij een productplan opstellen en een heel plan van aanpak zodat zij vervolgens konden kijken of wij in aanmerking kwamen voor een zakelijke lening. Het ging opeens van niet serieus naar heel serieus. Uiteindelijk hebben we de zakelijke lening gekregen en zijn wij aan de slag gegaan met ons kleine bedrijfje. Kortgeleden schoot het mij te binnen dat dit eigenlijk best bijzonder was dat wij deze lening kregen. Nu leven wij natuurlijk in een andere tijd, maar zeker om een groot hoeveelheid geld zomaar uit te geven aan jongeren is eigenlijk best bijzonder.

Het idee achter onze zakelijke lening

In ons geval was het geen officiële zakelijke lening. Het schijnt dat mijn school een bedrag kreeg van de Rabobank die dit soort projecten ondersteund. Vervolgens kregen wij allemaal een eigen bankrekening en bankpas om in het echt te gebruiken. We hoefden geen rente te betalen en hadden ook geen verplichtingen om het terug te betalen na een bepaalde periode. Dus een echte zakelijke lening kun je het niet noemen. In het echt moet men natuurlijk eerst, serieus, in aanmerking komen, de rente moet worden bepaald en periodiek moet de lening worden afbetaald. Al deze verplichtingen werden ons niet opgelegd. Waarschijnlijk omdat het voor een bank zo’n klein bedrag is dat ze zich daar geen zorgen om maken. Maar sommigen van mijn klasgenoten hebben ondertussen best een redelijk bedrijfje opgericht.

De voordelen van deze zogenaamde lening

Een aantal jongens hebben het gewoon geflikt om met gratis geld een bedrijf te starten zonder ook maar een cent winst te hoeven delen. Laatst sprak ik met een van deze personen. Ze zeggen dat ze ondertussen een werkelijke zakelijke lening zijn aangegaan en dat dit enorm makkelijk ging. Als je een zakelijke lening aangaat kijken ze namelijk naar je kredietwaardigheid. Dus of je winst maakt, je geen of weinig schuldeisers hebt en financieel stabiel bent. Omdat zij in eerste instantie gratis geld hebben gekregen van de opleiding hadden zij dus helemaal geen schuldeisers. Hoe cool is dat. Mijn economisch hard gaat daar wel sneller van kloppen. Als ik dat had geweten had ik wel wat beter mijn best gedaan. Zeker als je bedenkt dat wij destijds gewoon een gratis zakelijke lening kregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *