Geen categorie

Een positieve online trend: Body positivity

Body positivity is een term die we steeds vaker tegenkomen online. En wat is het nou eigenlijk? Het betekent eigenlijk letterlijk positief zijn over je lichaam, en daarmee bedoelen ze elk lichaam. Of je nou last hebt van striae, ongelijke borsten hebt, maatje 52 draagt of juist geen billen hebt, onder de term body positivity mag dit allemaal geshowd worden. De grote boodschap is dus om vrede met jezelf te hebben maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In deze blogs de beginselen en tips.

Zet kleine stappen

De eerste stap naar body positivity is je lichaam accepteren en respecteren. Het is lastig om zomaar van je lichaam te gaan houden als je een groot deel van je leven bent bezig geweest met het verafschuwen ervan. Begin daarom met het accepteren van je lichaam. Accepteer dat je een lichaam hebt en voel je daar neutraal over. Je hoeft er niet van te houden maar je hoeft het ook niet te verafschuwen, het is wat het is. Naast het accepteren van je lichaam is het ook een enorm fijn gevoel om je lichaam te respecteren. Wees lief voor je lichaam, bedenkt wat allemaal mogelijk is door jouw lichaam en wees daar dankbaar voor. 

Omarm je vormen 

Nu je je lichaam accepteert en respecteert zijn we klaar voor de volgende stap. In dit gedeelte van het proces werk je aan het idee dat je goed genoeg bent. Je mag er zijn, in volle glorie. Schoonheid is in alle soorten en maten terug te vinden, dus ook bij jou. En dat mag best gezien worden, omarm je vormen. Een strak jurkje terwijl je een wat dikkere buik hebt? Show it! Ook je buik mag gezien worden. En natuurlijk is het niet erg om het in bepaalde jurkjes te willen verdoezelen. Als de jurk daardoor net wat mooier zit of jij je tijdens die speciale gelegenheid wat comfortabeler voelt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een korset of corrigerend ondergoed gebruiken. 

Neem de tijd

Je gedachtegang en mening over je lichaam, die je waarschijnlijk al heel wat jaren meedraagt, kan je niet zomaar veranderen. De liefde voor je lichaam heeft tijd nodig om te groeien, en zoals je kon lezen gaat dit gepaard met andere stappen. Neem dus ook de tijd voor dit proces en maak het jezelf niet te lastig. Kleine stappen vooruit zijn ook stappen vooruit. Een voorbeeld: Shoppen en niks vinden omdat alles te klein is of net te strak zit. Het kan een dramatische ervaring zijn. Gelukkig kan je hier gaandeweg wel mee leren omgaan, maar om teleurstelling te voorkomen kun je het beste beginnen bij winkels waarvan je weet dat zij grote maten mode aanbieden. Een laatste tip is het online bestellen van kleding: op deze manier kan je lekker in je veilige en rustige omgeving op je eigen tempo de kleding passen en eventueel combineren.